Joost checkt rollators in Doesburg

Op donderdag 3 oktober lieten tussen de 25 en 30 mensen hun rollator controleren in de sporthal aan de Wilgenstraat in Doesburg. Deze actie, onderdeel van de Week van de Valpreventie, werd georganiseerd door Doesburg Beweegt in samenwerking met lokale organisaties zoals Fysiotherapie Ruesink, Xycleservice, Uniek Sporten en Viek Ergotherapie. Joost, onze geriatriefysiotherapeut, was namens onze praktijk aanwezig om de rollators zorgvuldig te controleren.

De rollatorcheck had als doel om mensen veilig en vol vertrouwen op pad te laten gaan. Joost controleerde, samen met een ergotherapeut, of deelnemers een goede houding hadden en of hun hulpmiddel correct was afgesteld. Een goed functionerende rollator kan immers een groot verschil maken in iemands zelfstandigheid.

Remmen afstellen

Voor de technische controle was Iep Banda van Xycleservice aanwezig. Hij keek naar de remmen, wielen en scharnierpunten, waarbij hij vooral opmerkte dat de remmen vaak niet goed waren afgesteld. Ondanks dat hij net een dag eerder 79 jaar was geworden, zorgde hij met zijn jarenlange ervaring ervoor dat leeftijdsgenoten weer veilig de deur uit konden.

Aan de andere kant van de sporthal kregen rolstoelgebruikers een training van Uniek Sporten. Hier leerden zij stoepranden veilig te nemen door te oefenen met een “wheelie” – even rijden op de achterwielen. Veel mensen vinden dit lastig, maar het is essentieel voor hun zelfstandigheid en om zonder zorgen de straat op te kunnen.

Twee rollators tegelijk 

Wilma Witjes was extra goed voorbereid en bracht zelfs twee rollators naar de keuring. Sinds een tia negen jaar geleden is ze afhankelijk van haar rollator om zich te kunnen verplaatsen. “Ik heb ataxie,” legt ze uit, “waardoor mijn benen niet meer doen wat mijn hersenen willen.” Een rollator biedt voor haar een uitkomst. “Door een rollator kan ik weer bewegen in en om het huis,” zegt Witjes.

Een van haar rollators had een probleem met de rem, dat gelukkig door Iep werd verholpen. Ze was enthousiast over de keuring: “Echt klasse dat dit georganiseerd wordt. Een rollator is net zo belangrijk als een auto of fiets voor wie er afhankelijk van is.”

De dag was een groot succes en heeft veel mensen geholpen om weer veilig en vol vertrouwen de weg op te gaan.