Een sportblessure is een veel voorkomende reden om te stoppen met sporten. In 2021 liepen in Nederland naar schatting 3,5 miljoen sporters tenminste één blessure op. Dat leidde in totaal tot ongeveer 4,3 miljoen sportblessures verdeeld over 3,5 miljoen sporters.
Sportverzuim
VeiligheidNL heeft op basis van onderzoek vastgesteld dat ruim de helft van de blessures leidt tot sportverzuim (tijdelijke sportuitval). Bij een gemiddelde verzuimduur van 19 dagen betekent dit dat geblesseerde sporters vorig jaar naar schatting 50 miljoen dagen niet konden sporten door een blessure.
Het aantal dagen dat een sporter niet kan sporten na een blessure neemt toe met de leeftijd. Vijfenvijftigplussers raken minder geblesseerd dan jongere sporters, maar áls ze geblesseerd raken en moeten verzuimen, zijn ze wel bijna een hele maand (28 dagen) uit de roulatie.
Blessuresporten
De drie grootste blessuresporten waren in 2021 hardlopen (890.000 blessures), veldvoetbal (650.000 blessures) en fitness (630.000 blessures). Deze drie sporttakken zorgden samen voor de helft (51 procent) van alle sportblessures in Nederland.
Daarnaast zien we het aantal ernstige blessures bij het mountainbiken en het skeeleren/skaten/rolschaatsen en skateboarden explosief toenemen.
Kosten
We winnen veel met sport, maar er gaan ook aanzienlijke medische kosten mee gepaard. De directe medische kosten voor sportblessures bedroegen in 2021 in totaal 180 miljoen euro, wat neerkomt op 2.000 euro gemiddeld per blessure.
Naast medische kosten leiden sportblessures ook tot kosten door arbeidsverzuim doordat geblesseerde sporters niet konden werken, in totaal € 220 miljoen in 2021.
Fysiotherapie
Gelukkig hebben Maurice en Erdem sportgerelateerde klachten als aandachtsgebied. Zij weten hoe ze u het beste kunnen begeleiden voor, tijdens en na een sportblessure. Loop niet te lang rond met blessures! Neem gerust contact met hen op voor advies.