De Geheimen van Lang Leven: Wat We Kunnen Leren van Japan

In mei heeft Joost een reis door Japan en Korea gemaakt. Voor een geriatriefysiotherapeut zijn dit erg interessante landen, vooral omdat Japan een recordaantal honderdjarigen heeft en de hoogste levensverwachting ter wereld, zo’n twaalf jaar meer dan het wereldwijde gemiddelde.

Wat is hun geheim voor een langer leven? Hoewel genen en een goed gezondheidszorgstelsel een rol spelen, wijst onderzoek erop dat hun levensstijl cruciaal is: vers seizoensvoedsel, veel buiten zijn en regelmatig bewegen. We kunnen veel leren van de Japanse gewoonten. Dit betekent niet dat je een sushi-expert moet worden of je eetstokjes moet gaan gebruiken – een paar simpele veranderingen kunnen al veel doen voor je gezondheid.

“Hara Hachi Bu”

Een van de belangrijkste veranderingen begint bij hoe je naar voeding kijkt. ‘Hara hachi bu’ is een gezegde uit Okinawa (waar veel mensen ruim 100 jaar worden) en betekent dat je eet tot je 80% vol zit. In plaats van te eten tot je vol zit, zou je moeten eten tot je geen honger meer hebt.

In onze moderne wereld met altijd direct beschikbaar voedsel, zijn we vergeten hoe het voelt om honger te hebben. Snacken is een nationaal tijdverdrijf en supermarkten bieden veel kant-en-klare maaltijden aan. Dit zou dus best wat minder mogen.

Niets Gaat Boven Vers

In Japan bereiden de meeste mensen hun maaltijden zelf, waardoor ze minder zout, suiker en conserveringsmiddelen binnenkrijgen. Het Japanse dieet bevat ook veel vis, rijk aan omega-3 vetzuren, en gefermenteerde soja en zeewier, die boordevol voedingsstoffen zitten.

Dit dieet helpt veroudering tegen te gaan. Japanners hebben wereldwijd gezien een van de laagste obesitascijfers en minder last van leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals hartkwalen.

Wil je deze gewoonten overnemen? Online vind je voldoende snelle en gezonde recepten als alternatief voor kant-en-klare maaltijden. Als je alles zelf bereidt, zit je al snel goed.

Minder Zitten, Meer Bewegen

Japanse bedrijven hebben de nadelen van een zittende levensstijl onderkend en bieden nu verplichte bewegingsprogramma’s aan op de werkplek, zoals Tai Chi of ‘rajio taiso’ (oefeningen die vaak op scholen worden gedaan). Dit zorgt voor fittere, gezondere en productievere werknemers.

Neem tijdens de lunchpauze de tijd om van je bureau weg te gaan, of dat nu is om te sporten of een korte wandeling te maken. Het belangrijkste is dat je beweegt en je hartslag omhoog brengt. En, hoe meer bewegen, hoe beter!

Conclusie

Japan heeft met zijn hoge levensverwachting en groot aantal honderdjarigen een voorbeeld gezet voor de rest van de wereld. Door elementen van de Japanse levensstijl, zoals vers en gevarieerd eten en regelmatig bewegen, in ons eigen leven te integreren, kunnen we onze levensverwachting en -kwaliteit verbeteren. Het begint allemaal met kleine, bewuste veranderingen in onze dagelijkse routines.