Bewegen tijdens hitte deze zomer

Het is alweer bijna zomer! Na een natte periode hopen we deze zomer volop van de zon te kunnen genieten. Helaas worden onze zomers steeds warmer, en dat maakt sporten soms uitdagend. Wat kun je het beste doen als je wilt blijven sporten bij hoge temperaturen? Hier zijn tien tips om veilig en effectief te sporten in de hitte.

1. Vermijd het heetst van de dag

Sporten is geweldig, maar niet als het buiten bloedheet is. Vermijd de middaguren tussen 12 en 16 uur, want dan is het vaak het warmst. Wil je toch actief blijven? Kies dan voor de koelere momenten van de dag, zoals vroeg in de ochtend of later in de avond.

2. Bouw rustig op

Bij warm weer moet je lichaam extra hard werken om af te koelen. Begin daarom rustig aan en geef je lichaam de tijd om aan de warmte te wennen. Verkort je warming-up en zoek de schaduw op waar mogelijk.

3. Drink op tijd

Je zweet meer bij warm weer, dus het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Begin ruim van tevoren met drinken en wacht niet tot je dorst krijgt, want dan ben je eigenlijk al te laat.

4. Zorg voor een goede vochtbalans

Houd je vochtbalans in de gaten door regelmatig je gewicht te meten onder dezelfde omstandigheden (bijvoorbeeld ’s ochtends voor het ontbijt). Let ook op de kleur van je urine: lichte urine is een goed teken, terwijl donkere urine aangeeft dat je meer moet drinken.

5. Draag ademende kleding

Kies voor luchtige, ademende kleding die zweet en warmte afvoert. Vermijd kleding die dit vasthoudt, want dat kan je lichaam oververhitten.

6. Bescherm jezelf tegen de zon

Smeer je op tijd in met zonnebrandcrème, bij voorkeur een die snel intrekt en niet te vet is. Gebruik een mineraalbasis zonnebrand als je het water op of in gaat, omdat dit uv-stralen reflecteert in plaats van absorbeert.

7. Houd je lichaam koel tijdens het sporten

Koel jezelf tijdens het sporten af met eenvoudige trucs: maak je hoofd nat, draag een natte pet, leg een natte handdoek in je nek, of maak je shirt nat.

8. Koel je lichaam van binnenuit

Verlaag je kerntemperatuur met koude dranken, waterijsjes of ijs-slush. IJs-slush is gemalen ijs gecombineerd met (isotone) sportdrank, en het helpt effectief om af te koelen.

9. Vergeet de coolingdown niet

Stop niet abrupt met sporten, want dan kan je bloeddruk te snel dalen. Zorg voor een goede coolingdown, drink en eet voldoende, en trek droge kleding aan.

10. Luister naar je lichaam

Als je je niet goed voelt, neem dan geen risico. Doe rustig aan of stop met sporten.

Blijf actief en geniet van de zomer, maar doe het wel verantwoord!