Het Latijnse ‘claudicatio intermittens’ betekent letterlijk: met tussenpozen mank lopen. In de volksmond noemen we dit etalagebenen.
Etalagebenen is een vorm van het zogenaamde ‘symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden’ (sPAV). Dit betekent dat er problemen zijn met de bloedvaten, maar dan in de periferie, dus flink ver bij het hart vandaan. sPAV ontstaat door vernauwing van de slagaderen als gevolg van slagaderverkalking. Roken verhoogt het risico op etalagebenen, evenals diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging. Erfelijkheid speelt ook een rol, en deze risicofactoren kunnen elkaar versterken. Met andere woorden, als je rookt en overgewicht hebt, neemt het risico op sPAV toe.
Klachten bij etalagebenen
Bij inspanning kun je krampachtige en vermoeide benen ervaren, maar deze symptomen verdwijnen wanneer je stopt met bewegen. Meestal treden de klachten op bij lopen, maar ze kunnen ook voorkomen tijdens activiteiten zoals fietsen of traplopen. Sommige mensen ervaren deze klachten al bij normale beweging, terwijl anderen ze pas ervaren bij intensievere inspanning. De symptomen kunnen variëren van dag tot dag, maar zullen op lange termijn toenemen zonder de juiste aanpak.
Behandeling van etalagebenen
De huisarts kan onderzoeken of de bloedvaten in je benen vernauwd zijn door de bloeddruk in je armen en enkels te vergelijken. Bij etalagebenen word je meestal doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. In onze praktijk is Joost de aangewezen specialist. Hij is specifiek getraind in het geven van training voor etalagebenen, wat vaak een operatie overbodig maakt.
Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?
Fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met etalagebenen. Ze bieden een veilige en effectieve behandelingsmethode waarbij je onder begeleiding werkt aan het verbeteren van de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van je spieren. Tijdens de training wordt ook aandacht besteed aan het stoppen met roken, een gezonder voedingspatroon, medicatie en zelfstandige oefeningen. Het is van belang om de gezondere levensstijl te behouden nadat de training is afgerond.
Wacht niet te lang met deze klachten. Met de juiste aanpak is aanzienlijke verbetering mogelijk en kan verergering worden voorkomen. Wij helpen u graag op weg!