Gezond en vitaal ouder worden

Oud worden is niet zo moeilijk, oud zijn is een stuk minder makkelijk. Op de een of andere manier lijkt het sommige mensen een stuk makkelijker af te gaan dan anderen. Wat is hun geheim?

De waarheid is dat hier niet een echt geheim achter schuilt. Van de meeste mensen die de leeftijd van 100 behalen, weten we zelfs dat er dan meer mensen in hun familie zo oud zijn geworden. Er lijkt dus zeker een genetische factor mee te spelen.

Gelukkig zijn er wel wat dingen waar iedereen aan zou kunnen werken om zo gezond en vitaal mogelijk oud te worden.

Nuttig blijven

Voor veel ouderen is het ontzettend belangrijk om mee te blijven tellen. Echter nadat we stoppen met werken of wanneer veel mensen in onze omgeving wegvallen, lijkt het wel eens alsof we niet meer nuttig zijn. Het blijft daarom belangrijk om de dag te vullen met dingen waarvan je blij van wordt. Extra fijn dat je niks meer hoeft en daarom extra tijd hebt voor leuke dingen. Je moet ze alleen nog wel doen!

Blijf sociaal actief

Onderzoeken tonen aan dat een rijk sociaal netwerk de gezondheid van ouderen positief beïnvloedt. Het voorkomt onder andere dat je vereenzaamt als je ouder wordt. Het is zelfs al bewezen dat roddelen met de buurvrouw meer voor onze hersenen doet dan het oplossen van een puzzel. Sociale contacten houden dus ook onze hersenen actief. Alleen dan weer niet te veel roddelen…

Eet gezond en gevarieerd

Eigenlijk hoeven we deze niet eens uit te leggen. Die krijgen we ons hele leven al te horen. Het blijft ook bij het ouder worden belangrijk. Zeker omdat de kwaliteit van ons spierweefsel achteruit gaat, is het belangrijk voldoende eiwitten binnen te krijgen. Maar vergeet ook de calcium en vitamine D niet voor sterkere botten. Blijf altijd op een zo gunstig mogelijk gewicht. Een te licht gewicht is namelijk ook niet goed.

Sport, maar doe het niet overmatig

Dagelijks bewegen is ook gezond als je ouder bent. Niet alleen bevordert het je stofwisseling, maar ook houd je je spierweefsel in tact, het helpt tegen botontkalking en je maakt gelukshormonen (endorfines) aan. Maar overdoe het niet. Ga wandelen, dansen, fitnessen of wroet lekker met je handen in de tuin. En zorg daarnaast voor voldoende rust om hier weer van te kunnen herstellen. Alles met mate!

Blijf positief

Zo’n lekkere dooddoener voor als je het even niet meer ziet zitten. Maar desalniettemin een hele belangrijke voor bij het ouder worden. Alles gaat dan wel niet meer zo snel en gemakkelijk als vroeger, maar je bent er nog wel. Mensen die de zonnige kant van het leven kunnen blijven zien, blijven vaak langer gezond. En ze hebben het ook nog eens veel leuker dan de rest. En met al die levenservaring weten zij als geen ander dat je het leven nooit zo serieus moet nemen. Achter de wolken schijnt immers de zon!

Hulplijn

En als het dan echt niet meer wil lukken, heeft u Joost nog achter de hand. Joost is de geriatriefysiotherapeut van onze praktijk. Hierdoor is hij specialist op het gebied van het ouder wordende lichaam. Voor al u vragen op het gebied van lichamelijke klachten bij het ouder worden kunt u bij hem terecht.

Heeft u zelf nog een tip voor het gezond en vitaal ouder worden? Wij horen hem graag van u, dan delen we hem graag ook met de rest.