Minder Nederlanders voldoen aan beweegrichtlijnen

Onze overheid heeft grootse plannen voor 2040: tegen die tijd moeten maar liefst driekwart van alle Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijnen. Een nobel doel, maar als we kijken naar de meest recente cijfers, is er nog een flinke uitdaging voor ons. In 2022 voldeed slechts 44% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar en ouder aan deze richtlijnen, terwijl dit percentage in 2021 nog op 47% lag.

Wat zijn die richtlijnen eigenlijk?

De beweegrichtlijnen, in 2017 opgesteld door de Gezondheidsraad op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geven ons advies over hoeveel en welk soort beweging we nodig hebben om een gezond leven te leiden. Hier is de samenvatting:

  • Voor de jeugd (4-18 jaar): Doe minstens een uurtje per dag aan matig intensieve beweging, zoals fietsen, wandelen, of lekker sporten.
  • Voor volwassenen (18 jaar en ouder): Plan minstens 150 minuten per week voor matig intensief bewegen, verdeeld over verschillende dagen. En denk eraan om af en toe wat te doen voor die spieren en botten!

Waarom bewegen zo belangrijk is

Laten we niet vergeten waarom bewegen zo essentieel is. Het draagt bij aan een langer, gezonder leven en vermindert het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien geeft beweging kracht aan het hart, de bloedvaten en de spieren. Het stimuleert ons immuunsysteem en heeft een positief effect op ons mentale welzijn. Beweging is niet alleen een fysieke zaak; het biedt ons ook een uitlaatklep en helpt onze stress te beheersen.

Volgens de beweegrichtlijnen begint het avontuur naar een gezonder leven met matig intensief bewegen. Dit betekent simpelweg dat een activiteit je hartslag versnelt en je ademhaling op gang brengt. Het goede nieuws? Zelfs kleine stapjes van ‘niks doen’ naar ‘iets actiever zijn’ kunnen enorme gezondheidsvoordelen opleveren. En onthoud, hoe meer beweging, hoe beter! Of je nu vaker beweegt, langer actief bent, of intensiever traint. Tot slot: zorg ervoor dat je je bewust bent van je zittende levensstijl en probeer het stilzitten te verminderen. Doe jezelf een plezier en kom in beweging!