Sportschoeisel en blessures

Voor onze praktijk is Maurice Looijen gespecialiseerd in de voet- en loopanalyse. Dit doet hij in samenwerking met het VSO Netwerk en Papendal.

Maurice analyseert het bewegingsgedrag van voeten-benen-romp, en bepaalt of uw manier van bewegen een klacht kan veroorzaken of onderhouden. Vervolgens wordt uitgelegd wat u kunt verbeteren door middel van een schoenadvies, steunadvies of er wordt verwezen naar een andere discipline. Uiteraard heeft een analyse en advies ook waarde als er geen klachten aanwezig zijn, ongeacht uw sportniveau.

Groot aanbod aan sportschoenen

Functionele eigenschappen zijn die eigenschappen van de schoen, die de functie van het houding- en bewegingsapparaat beïnvloeden. Tegenwoordig bestaat er voor elke sport een specifieke schoen, zelfs voor darten en wildwaterkanoën!

Er bestaat dus behoefte aan veel verschillende soorten sportschoenen. Het gaat te ver om elk type sportschoen apart te behandelen, daarom beperken wij ons nu tot schoeisel voor veld, zaal en hardlopen. De diversiteit aan modellen is zeer groot.

Verantwoorde keuzes

Het is voor iemand, die zich er niet regelmatig mee bezighoudt, zeer moeilijk een juiste schoen keuze te maken. Om een verantwoorde keuze te maken, kan men zich laten adviseren door een specialist met verstand van blessures, biomechanica en schoeisel.

Altijd zal pas bij het sporten blijken of de keuze een juiste is geweest. Als dit niet het geval is dan kan in veel gevallen met een eenvoudige aanpassing, bijvoorbeeld in de vorm van een wig of hakstukje, de schoen verder geoptimaliseerd worden. Wees bewust van het feit dat verandering van schoen, ook al blijft men bij hetzelfde model, klachten kan provoceren doordat het belastingpatroon altijd iets verandert.

Functionele eigenschappen van sportschoeisel

Een aantal basiseigenschappen waaraan een sportschoen zou moeten voldoen is:

  • Een stevige hielkap, die het hielbeen goed omsluit om te veel kantelingen van de achtervoet in de schoen te stabiliseren.
  • De achtervoet moet torsiestijf zijn ten opzichte van de voorvoet.
  • Het buigpunt van de schoen moet overeenkomen met het buigpunt van de voet.
  • Het liefst tussen de 1,2 en 1,5 cm hogere hak dan voorvoet.
  • Een doorlopende zool. Dit geeft de schoen meer stevigheid. Een onderbroken of geknepen, smalle midzool betekent stabiliteitverlies ter hoogte van de middenvoet, tenzij dit wordt gecompenseerd door een sterke verbinding tussen voorvoetzool en achtervoetzool.
  • Goede ventilatie. Overmatige zweetproductie geeft meer kans op ontstaan van schimmelinfecties of blaarvorming. Een goed ventilerende schoen geeft minder neiging tot transpiratie.

Binnenzooltje

Het standaard binnenzooltje van de huidige sportschoen biedt in de meeste gevallen geen extra steun en heeft slechts een polsterende functie. De bodem van de schoen is verder vlak. De welvingen van de voet kunnen eenvoudig wegzakken. Wanneer dit overmatig gebeurt, kunnen er blessures ontstaan. In dat geval kan men de standaard binnenzool vervangen door een standaard of individueel aangemeten sportsupplement.

Meer weten of heeft u advies nodig? Schroom niet om contact op te nemen met Maurice.