Wat is eigenlijk manuele therapie?

Tirza is al jaren naast algemeen fysiotherapeut, ook manueel therapeut. Maar wat is manuele therapie eigenlijk?

Manuele therapie is een gespecialiseerd domein binnen de fysiotherapie, met een eigen kwaliteitsregister. Een manueel therapeut heeft na zijn opleiding voor fysiotherapie een 3 jarige master opleiding gevolgd. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan de wetenschappelijke  onderbouwing betreffende de diagnostiek en therapie van het bewegingsapparaat. Manuele therapie richt zich op bewegingsgerelateerde klachten waarbij er functiestoornissen in één of meerdere gewrichten aanwezig zijn.

Voor welke klachten naar de manueel therapeut?

Wanneer er ergens in het lichaam sprake is van pijn, gaat dit vaak samen met bewegingsfunctiestoornissen in gewrichten. Deze stoornissen kunnen zich zowel in de wervelkolom als in de extremiteiten voordoen. De manueel therapeut richt zich in het bijzonder op het verbeteren van de  bewegingsmogelijkheid van gewrichten. Voorbeelden van klachten waarvoor u bij de manueel therapeut terecht kan zijn:

  • Lage rugklachten
  • Hoge rugklachten
  • Nekpijn
  • Hoofdpijn met stijfheid of pijn in de nek
  • Schouder, schoudergordel en elleboogklachten
  • Bekken en heup klachten

Wat doet de manueel therapeut?

Manuele therapie bestaat uit een specifieke diagnosestelling en een fysiotherapeutische behandeling waarbij als aanvulling hierop manipulaties en mobilisaties toegepast kunnen worden. Manipuleren is het snel en gedoseerd toedienen van een kleine impuls op een gewricht, waarbij er een knakkend geluid kan optreden. Mobiliseren is het bewegen van een gewricht in specifieke richtingen waarbij er een variëteit aan snelheid, amplitude, ritme en kracht toegepast kan worden.

Aan de hand van manipulaties en mobilisaties beoogd de therapeut de bewegingsfunctiestoornissen in gewrichten op te heffen, waardoor er pijnvermindering en spierontspanning optreed en houdingen en bewegingen verbeteren. Hierbij wordt er rekening gehouden met het natuurlijk vermogen tot herstel en herstel belemmerende en bevorderende factoren.

Samenwerking

In onze praktijk zijn meerdere specialisaties aanwezig. Door het brede aanbod kunnen wij u ondersteunen bij veel verschillende klachten. Niet voor elke klacht is dan ook specifiek manuele therapie nodig. Om deze reden werken wij als team regelmatig samen de patiënt van zijn klachten af te helpen. Mocht een van onze collega’s vermoeden dat manuele therapie een meerwaarde geeft in het verminderen van de klachten, kan Tirza hiervoor ingeschakeld worden.