Wat te doen bij rugpijn?

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht. Gelukkig zijn binnen drie maanden ongeveer de helft van de mensen volledig hersteld. Sommige mensen blijven langer last houden van de rug.

Het is meestal niet duidelijk hoe lage rugpijn precies ontstaat. Vaak lijkt het te maken te hebben met fysieke en mentale gesteldheid, leefstijl en werk. Bij minder dan 1% van de mensen met lage rugpijn ernstigere oorzaak voor de klachten gevonden. De fysiotherapeut onderzoekt je hier specifiek op en verwijst je indien nodig (terug) naar de huisarts.

De behandeling van de fysiotherapeut bestaat bij lage rugklachten vooral bij het weer in beweging krijgen van de patiënt. Niet alle lage rugpijn is hetzelfde, dus de behandeling moet toegespitst zijn op de specifieke symptomen en situatie.

Wat kan jijzelf al doen om rugpijn te verminderen?

  • Blijf niet stilzitten! Bewegen helpt bij het verminderen van rugpijn. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen. Maar, alles gedoseerd en blijf naar je lichaam luisteren.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Rugpijn wordt bij mensen vaak verergerd wanneer zij veel stress ervaren. Probeer jezelf dus niet voortdurend te overvragen.
  • Blijf niet te lang in dezelfde houding staan of zitten, maar wissel jouw beweging af. De spieren worden anders alleen maar stijver.
  • Ga op goede dagen, bij minder klachten, niet over je eigen grenzen heen.
  • Niet te veel piekeren! In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen 6 weken weer. Ook als je nu veel pijn ervaart komt het in veruit de meeste gevallen weer helemaal goed.
  • Maak een afspraak bij ons als de klachten niet willen verbeteren of je twijfelt wat je het beste kunt doen. Al onze fysiotherapeuten zijn specialist in de behandeling van de lage rug. Samen met jou werken we aan het herstel van jouw rugklachten.